Hasna El Becharia

Hasna El Becharia

Hasna el Becharia is een vrouwelijke Gnawa multi-instrumentalist. Ze werd geboren in 1951 in Béchar (voorheen bekend als Colomb-Béchar). Deze stad in het zuidwesten van Algerije is een vruchtbaar muzikaal terrein, met stijlen als Diwan, Foundou en het populaire Haddawi-repertoire om Arabisch-Berber bruiloften van deze subregio te vieren.

 

Als dochter en kleindochter van Gnawa-muzikanten speelt ze populaire traditionele Saharaanse liederen en persoonlijke composities. Alleen maar ook met vrienden. Hasna speelde traditionele woestijnmelodieën op de akoestische gitaar en werd snel succesvol. Tijdens hun optreden zongen mensen langs alle nummers. Het was zo lawaaiig dat Hasna de elektrische gitaar begon te bespelen. Op dat moment werd ze echt beroemd. In minder dan 4 jaar bouwden Hasna en haar band hun eigen legende. In 1976 waren ze de gaststerren van een groot concert in Bechar, georganiseerd door de Unie van Algerijnse vrouwen, voor een vrouwelijk publiek.

 

Net als veel Algerijnse Gnawa-muzikanten neemt Hasna haar wortels in het populaire huwelijksrepertoire. Naast guimbri en karkabas speelt ze elektrische gitaar, ud, darbuka, bendir en zelfs banjo. Op 51-jarige leeftijd nam Hasna haar eerste album op. Ze componeerde de meerderheid van haar liedjes in Frankrijk. In geen geval gecorrumpeerd door podium- of studioprestaties, profiteerde ze van deze nieuwe ervaringen om het geluid van gitaren, vocale timbres op verschillende toonaarden, te improviseren en nieuwe ontmoetingen te maken. Om haar opname te maken, brachten de producers geweldige muzikanten samen uit Algerije, Marokko, Tunesië en Niger.

Muziek & Video's

Meer over Hasna El Becharia

  • Speeltijden

    Het blokkenschema wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt!

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail